Announcement :

Verify Halal Status :

Lawatan dan Perbincangan Kerjasama di antara Obihiro Chamber of Commerce and Industry, Hokkaido, Japan di Bahagian Hab Halal, JAKIM

Putrajaya, 13 September 2018 (Khamis) - Lawatan dan Perbincangan Kerjasama di antara Obihiro Chamber of Commerce and Industry, Hokkaido, Japan di Bahagian Hab Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Delegasi dari Jepun tersebut diketuai oleh Mr. Kunieda Kyoji, 3 wakil dari Obihiro Chamber of Commerce And Industry serta 2 wakil dari Japan International Cooperation Agency (JICA)

Manakala JAKIM di wakili oleh En. Mohd Fakarudin Bin Mas'od, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Hab Halal, JAKIM dan Dato' Dr. Sirajuddin Suhaimee, Pengarah Bahagian Hab Halal, JAKIM.

Perbincangan dimulakan dengan taklimat program-program yang telah dijalankan oleh pihak Obihiro berkaitan pembangunan industri halal di Wilayah Hokkaido yang kebanyakkannya adalah industri kecil dan sederhana, program membangunkan Hokkaido sebagai lokasi pelancongan "Muslim-Friendly" dan kerjasama pembangunan produk halal di Malaysia.

Dalam perbincangan ini juga, Bahagian Hab Halal, JAKIM turut menyatakan kesediaan untuk membantu pihak Obihiro dalam memberikan input seperti seminar, taklimat dan pengenalan Halal di Wilayah Hokkaido yang akan dilaksanakan oleh mereka.

*Ikuti aktiviti-aktiviti yang melibatkan Halal Malaysia di:-

http://bit.ly/AktiviitiHabHalal

#YakiniHalalMalaysia

#MelebarRisalahMenyantuniUmmah