Pengumuman :

Semak Status Halal :

Kunjungan Rasmi dari Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal (BPJPH), Kementerian Agama, Republik Indonesia ke Bahagian Hab Halal, JAKIM.

Putrajaya- Seramai 10 orang delegasi Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal (BPJPH), Kementerian Agama, Republik Indonesia telah berkunjung ke Bahagian Hab Halal, JAKIM pada 23 dan 24 Mei 2018 yang lalu.

Tujuan utama kunjungan adalah bagi mengetahui serta studi banding pelaksanaan pensijilan halal yang digerakkan oleh Malaysia.

Kunjungan selama 2 hari itu diketuai oleh H. Eddy Mawardi dan turut bersama meraikan delegasi ialah Pengarah Bahagian Hab Halal JAKIM, YBhg. Dato' Dr. Sirajuddin Suhaimee.

Antara pengisian utama sepanjang kunjungan ialah sesi pembentangan dan perkongsian kepakaran JAKIM berkaitan prosedur pensijilan merangkumi pengauditan, pemantauan, pengendalian isu-isu hukum, program pembangunan kesedaran halal, program kawalan viral isu halal, perisian aplikasi halal seperti Halal Verified Engine (HVE), Aplikasi Verify Halal, Standard Halal Malaysia, Protokol daging import, peraturan kawalan dan kualiti makanan serta beberapa isu-isu berkaitan halal. Deligasi turut dibawa melawat Makmal Analisis Halal di Bandar Enstek Nilai Ng Sembilan.

Semoga dengan kunjungan dan perkongsian yang dilakukan akan melonjakkan lagi imej pensijilan halal antara dua buah negara bersaudara agar terus kukuh terjalin demi ummah sejagat.

*Ikuti pelbagai aktiviti yang melibatkan Halal Malaysia di:-

http://bit.ly/AktiviitiHabHalal

#YakiniHalalMalaysia

#SemakSebelumSebar