Announcement :

Verify Halal Status :

JAKIM Santuni Usahawan Bumiputera ke Arah Pensijilan Halal Malaysia

PUTRAJAYA, 07 Oktober 2019 – Kerajaan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) terus komited dalam usaha menarik lebih ramai usahawan Bumiputera bagi mendapatkan pensijilan halal Malaysia melalui kerjasama strategik bersama agensi pembimbing di peringkat persekutuan.

Usaha ini sedang giat digerakkan bersama satu lagi agensi pembimbing usahawan iaitu TEKUN Nasional yang diberi tanggungjawab penuh membantu usahawan di bawah bimbingan mereka untuk memperoleh Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM).

Pertemuan singkat penuh bermakna yang telah dihadiri oleh En. Muhammad Yusman Bin Hj Yusoff, Ketua Bahagian Pembangunan Perniagaan TEKUN Nasional bersama pegawai-pegawainya juga turut dihadiri wakil dari TEKUN Corporation boleh dianggap sebagai satu wadah ke arah persefahaman dan kerjasama strategik yang bakal terlaksana nanti.

Antara agenda utama yang disusun oleh JAKIM melalui Bahagian Pengurusan Halal bersama agensi pembimbing tersebut adalah usaha menyuntik serta memperkasa kesedaran dan pengetahuan pembimbing usahawan berkaitan pensijilan halal Malaysia agar dapat berperanan sebagai pemudah cara dan pegawai rujuk kepada usahawan di bawah bimbingan mereka dalam usaha memahami konteks pensijilan halal secara berkesan dan menyeluruh seterusnya memudahkan proses permohonan SPHM yang akan dilakukan pada masa akan datang.

Encik Mohd Fakarudin Mas'od, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Pengurusan Halal ketika disoal menyatakan bahawa JAKIM sentiasa komited dalam memastikan usahawan-usahawan di Malaysia dapat mengenali pensijilan halal Malaysia dengan baik dan usaha ini akan lebih berkesan sekiranya ia dapat dilaksanakan melalui agensi pembimbing usahawan yang menjadi pembantu atau pemudah cara kepada para usahawan berkenaan.

*Ikuti pelbagai aktiviti yang melibatkan Halal Malaysia di:-

http://bit.ly/FBHABHALAL

http://bit.ly/AktiviitiHabHalal

http://www.halal.gov.my/

http://www.islam.gov.my/

 

#YakiniHalalMalaysia

#HalalMalaysiaMenerajuiDunia

#MelebarRisalahMenyantuniUmmah

#RahmatanLil’Alamin

#Rahmah