Pengumuman :

Semak Status Halal :

Kunjung Hormat JAKIM ke MATRADE Jepun

GINZA, TOKYO, JEPUN - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sekali lagi mengorak langkah ke hadapan dalam memperkukuh hubungan dan kerjasama erat bersama MATRADE di Jepun dalam mempromosi sistem pensijilan halal Malaysia kepada industri di negara berkenaan.

Kunjung hormat oleh YBhg. Dato' Dr. Sirajuddin bin Suhaimee, Pengarah Sekretariat Majlis Halal Malaysia mewakili JAKIM bertemu empat mata dengan Encik Shah Nizam Ahmad, Pesuruhjaya Perdagangan Malaysia (MATRADE) di Tokyo, Jepun pada 18 April 2019.

Kunjung hormat yang berlangsung selama 2 jam ini bukan sahaja berkaitan penjelasan lanjut sistem pensijilan halal Malaysia malahan turut menyentuh isu-isu pensijilan halal luar negara, isu berkaitan export dan import produk yang mempunyai sijil pengesahan halal Malaysia ke Jepun dan negara-negara berkaitan serta cadangan membuka Malaysia Halal Centre of Excellence di Jepun.

Kunjung hormat seumpama ini akan memberi impak yang sangat positif dalam membawa Malaysia sebagai peneraju halal di Jepun dan juga ke peringkat global.

 

*Ikuti pelbagai aktiviti yang melibatkan Halal Malaysia di:-

 

http://bit.ly/FBHABHALAL

http://bit.ly/AktiviitiHabHalal

http://www.halal.gov.my

http://www.islam.gov.my

 

#YakiniHalalMalaysia

#HalalMalaysiatheWorldFirstClass

#HalalConnectingtheWorld

#MelebarRisalahMenyantuniUmmah

#Rahmah