Pengumuman :

Semak Status Halal :

Kursus DNA Dan Forensik Makanan

Produk halal yang berada di pasaran pada ketika ini tidak lari daripada aduan pengguna yang meragui status halalnya walaupun sudah memiliki sijil halal. Justeru pihak berkuasa yang diamanahkan bagi tanggungjawab ini perlu berhadapan dalam keadaan mencabar ini bagi membuktikan kesahihan produk halal tersebut. Teknik DNA kerap digunakan untuk mengenalpasti spesis haiwan kerana DNA adalah stabil walaupun setelah melalui pemprosesan produk tersebut. Di samping itu ia amat tahan terhadap suhu tinggi juga molekul biologi bertahan lama dan hadir dalam semua jenis tisu organism hidup. Hasil analisis Polymerase Chain Reaction (PCR) menunjukkan keputusan yang sangat baik untuk pengesanan secara kualitatif dan kuantitatif bagi contoh, sumber daripada babi dalam sampel.

Bagi memantapkan ilmu dan kefahaman pegawai dalam bidang berkenaan Cawangan Penguatkuasaan dan Pemantauan Bahagian Hab Halal dengan kerjasama Fakulti Sains dan Teknologi UKM telah mengadakan kursus DNA dan Forensik pada 5-7 November lalu bertempat di Masjid Putra dan Food Pilot Plant , Fakulti Sains dan Teknologi UKM. Pembimbing bagi kursus ini terdiri daripada Pakar DNA dan Forensik Sains UKM iaitu Prof Madya Dr Khairul Osman, Tuan Amidon Anan (Mantan Pakar Forensik PDRM) dan Dr Siti Noorbaiyah Abdul Malek. Peserta telah didedahkan dengan teori DNA, kaedah/prosedur persampelan forensik makanan, teknik pengumpulan bukti dan mendokumentasi bahan bukti. Peralatan bagi memproses bukti di lokasi yang disyaki turut diperkenalkan kepada peserta.

Latihan amali telah berlangsung di Food Pilot Plant, UKM dan setiap peserta telah mengaplikasikan segala ilmu teori yang diperolehi sebelum itu.

kursus1

Peserta kursus bersama Tuan Amidon Anan, Mantan Pakar Forensik PDRM

 

kursus2

Kelas Teori Sains Forensik