Pengumuman :

Semak Status Halal :

Lawatan Kerja Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan ke Pusat Analisis Halal Malaysia (MyHAC)

05 April 2018, Bandar Enstek - Pusat Analisis Halal Malaysia atau lebih dikenali sebagai MyHAC amat berbesar hati hari ini apabila telah menerima lawatan kerja yang disertai oleh sembilan orang pegawai dan kakitangan dari Bahagian Pengurusan Halal, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (Jaheaik).

Lawatan ini telah dirai dan dimulakan dengan sesi taaruf oleh Ketua Makmal MyHAC, Ustaz Bukhari Bin Md Akhir dan wakil-wakil pegawai di MyHAC.

Ustaz Nik Mohamad Zawawi Bin Ibrahim yang mengetuai lawatan kerja ini memaklumkan bahawa Jaheaik telah lama berhasrat untuk mengadakan lawatan kerja ke MyHAC sejak dari tahun 2016 lagi.

Antara tujuan utama lawatan kerja ini adalah untuk melihat sendiri perkembangan teknologi analisis halal dan mendapatkan pendedahan operasi kerja MyHAC serta signifikannya dalam pensijilan halal Malaysia.

Peserta lawatan kerja Jaheaik tidak melepaskan peluang menimba ilmu dan bertanyakan soalan ketika melawat setiap unit dalam makmal tersebut serta berharap akan ada jalinan kerjasama yang lebih erat antara MyHAC dan Jaheaik pada masa akan datang.