Portal Rasmi Halal Malaysia

  • Warna Merah
  • Warna Biru
  • Warna Hijau
  • Warna Asal
JAKIM TANDATANGANI MoA BANGUNKAN HVE PDF Cetak emel
Ahad, 08 April 2012 18:26

moadg1

Bagi memudahkan pengguna mengetahui status pensijilan halal yang dikeluarkan terhadap barangan dari luar negara, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Dagang Halal Berhad menandatangani memorandum perjanjian persefahaman (MoA) untuk membangunkan sistem Halal Verified Engine (HVE).

Ketua Pengarah Jakim, Dato' Othman Mustapha berkata, HVE ialah satu sistem pengumpulan data yang mengandungi maklumat mengenai pensijilan halal luar negara khususnya pengiktirafan oleh Jakim sendiri. Katanya bagi merealisasikan sistem berkenaan, DagangHalal Berhad menerusi DagangHalal.com akan melabur RM3.5 juta bagi membangun serta mempromosikan sistem HVE ke seluruh dunia dan sistem itu akan dijangka beroperasi pada suku pertama 2013.

Menurutnya terdapat tiga kategori pengguna yang akan mendapat manfaat daripada sistem berkenaan iaitu pengguna awam, industri daripada kalangan pemohon sijil halal Jakim dan badan pensijilan halal.

“Jakim dan DagangHalal.com akan bekerjasama membangun dan menyelenggara sistem ini yang akan membabitkan penyertaan daripada 57 badan pensijilan halal daripada 32 negara yang mendapat pengiktirafan Jakim.

“Selain daripada mengetahui status pensijilan halal, sistem HVE ini juga mempunyai ciri lain iaitu”Rating Produk” yang dihasilkan menerusi penggunaan teknologi terkini, membolehkan pengguna boleh berkongsi dan menerima maklumat berkaitan produk halal seluruh dunia,” katanya.

moadg2 moadg3

moadg4 moadg5

 
Ikuti Kami Di
facebook Halal MalaysiaTV Jakimrss Halal Malaysia
Bookmark and Share